Важно да знаете при покупка, продажба и наемане на имоти.

АКО ИСКАТЕ ДА ИНВЕСТИРАТЕ ПАРИ В ИМОТ ИЛИ ДА ПРОДАДЕТЕ СВОЙ:

Решете какъв тип недвижим имот ще купите и ще ползвате ли услуга на посредник.
Определете сами за себе си как трябва да изглежда Вашият бъдещ имот по площ, цена и местонахождение, като имате предвид, че важна характеристика на ликвидния недвижим имот (този, който бързо може да се продаде) е неговата локация.
Решете предварително как ще финансирате покупката – с лични средства или с банков кредит. Ако ползвате банков кредит – изберете кредитиращата банка предварително, преди да започнете да избирате имот. Проучете условията на банките и се уверете, че финансирането ще Ви бъде осигурено. В противен случай, рискувате да заплатите капаро, което да изгубите, тъй като банката може и да не Ви отпусне кредит.
Поинтересувайте се какви са допълнителните разходи по сделката:
- държавни такси по прехвърляне на собствеността, местен данък, нотариална такса и разноски за банкови преводи, размер на комисионната. Имайте предвид, че комисионните за градски имоти, както и за къщи на село варират средно от 2 до 3 % на страна по сделка за покупко-продажба, както и че има и минимален праг на комисионната.
Преди да платите капаро и да подпишете предварителен договор, изисквайте от брокера да извърши предварителна проверка на собствеността (лично или чрез адвокат, нотариус) и да Ви запознае с историята на имота, както и да Ви представи устна справка за тежести. В случай, че имате някакви притеснения, изискайте от брокера да организира среща с адвоката, нотариуса, обслужващ агенцията, и задайте въпросите си направо на тях. Имайте предвид, че тази услуга не се заплаща допълнително, а е включена в цената на комисионната на брокера.
Поискайте подробно мотивирано становище от страна на брокера относно инвестиционния потенциал на жилището – възможностите за запазване, увеличаване, намаляване на стойността; доходност от наем; ликвидност (възможност за продажба). Направете това дори да смятате, че никога няма да препродадете имота или да нямате намерение да го отдавате под наем.
Ако брокерът Ви направи достатъчно мотивирано предложение и предложи добър план за продажбата на имота Ви, може да помислите за сключване на ексклузивен договор с него (договор с изключителни права). Уверете се, че при сключване на ексклузивния договор, брокерът Ви активно ще си сътрудничи с други брокери, работещи на същия пазар по местонахождение на имота Ви, така че информацията да достигне до всички активни участници на този пазар.
International Property Investment ( I. P. I. ) е компания от изцяло ново поколение. Нашите консултанти предоставят първокласно обслужване в сферата на недвижимите имоти и инвестициите в тях. Ценим всеки наш клиент и имаме индивидуален подход към специфичните му нужди и желания.
© International Property Investment
apartmentenvelopeenterphone-handsetselectchevron-downcheckmark-circlearrow-up-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram